Slaget-vid-Lund-rundan: följ slaget från din hoj

  • 39,9 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Slaget vid Lund i december 1676 var ett av historiens blodigaste slag. Danmark ville återta Skåne, Halland och Blekinge, som man förlorat till Sverige vid freden i Roskilde, men misslyckades och därmed är landskapen svenska än idag. Slaget utspelade sig norr om Lund och längs den här cykelturen får du uppleva alla de viktiga platserna. Dessutom är det en trevlig runda i det skånska jordbrukslandskapet, förbi byar och samhällen som Östra Odarslöv, Örtofta, Lilla Harrie, Kävlinge, Västra Hoby och Stångby.

Följ rundan via digital broschyr

Den ideella turistinformationen Destination Lund har utarbetat cykelrundan, som är 40 km lång och tar ungefär 5–6 timmar i lugnt tempo med fikapauser. De beskriver rundans sevärdheter i en broschyr, som lämpligen läses i mobilen längs med rundan. Du hittar broschyren här. Broschyren innehåller även länkar till vägbeskrivningar av de olika etapperna i Google Maps, som gör det enklare att veta att du kommit rätt.

tips

Har du vandrat Skrylleslingan? Den tar dig från Dalby stenbrott, via Torna Hällestad och Trollskogen, till Skryllegården och tillbaka.

tack

Till Destination Lund som tipsat om rundan och bidragit med bilderna.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
28 april, 2019

Jag är en av medlemmarna i Luns turistförening och Lunds ideella turistinformation Destination Lund som har varit med och tagit fram den här cykelrundan så jag är kanske lite partisk i mitt omdöme. Men jag har å an dra sidan cyklat rundan sex gånger hittills så jag borde veta och jag har tyckt att den har varit lika fin varje gång. Som finast är det under sommarmånaderna när det är fint och soligt väder med sädesfält som väntar på att skördas längs med vägen med utsikt över ett stycke skånsk landsbygd och med lövtunnel längs vissa sträckor och inte minst vid den vackra gångbron över Kävlingeån. Det är också en intressant känsla att stå där på de olika platserna där Slaget vid Lund utspelade sig och veta att det var just här det hände. Det är en makaber historia man får lära sig mer om när man cyklar den här rundan men det är något som fascinerar många än idag och genom att själv se platserna där det utspelade sig så kan man bilda sig en egen uppfattning om det som hände.
Vi som har varit med om att ta fram rundan tar gärna emot synpunkter på vad som är bra med den och vad som kanske skulle kunna göras bättre. Vi hoppas att alla som cyklar den här rundan får en trevlig och intressant upplevelse och vill att det ska bli så bra som möjligt.

Jonny Andersson

Vad tycker du om utflykten?