Från ås till slätt: vandra mellan Dalby stenbrott och Lund

  • 19,6 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Taggad på heldagsutflykt? Eller en längre löpartur? Vandringen mellan Dalby stenbrott och Lund är en vacker tur, med utmärkta kollektivtrafikförbindelser, där du tar dig från skogen uppe på Knivsåsen ner till den platta Lundaslätten.

Missa inte doppet på åsen

Vandringen börjar vid Dalby stenbrott, eller busshållplatsen Knivsåsen, som ligger alldeles intill. OBS, OBS: missa inte att ta ett dopp i det klara vattnet! Precis bortom stenbrottet börjar Skåneledens orangea markeringar. Leden går i två riktningar, välj den som går mot öster och följ den hela vägen till Torna Hällestad.

Väl i Torna Hällestad lämnar du Skåneleden, för att följa Trollskogsvägen ut i Trollskogen och Prästaskogen. Strax efter parkeringen vid Prästaskogen och den gamla skjutbanan stöter du på Skåneleden igen, följ den västerut hela vägen till Skryllegården, där det finns café, toalett och möjlighet att fylla på vatten.

Nu når du slätten 

Vid Skryllegården fortsätter du rakt fram, förbi byggnaderna österut längs cykelvägen som går under bilvägen mellan Dalby och Södra Sandby. Fortsätt vidare österut genom skogen, förbi Rögle Dammar. Kanske tar du här en avstickare till utsiktspunkten vid Billebjer? Annars är det bara att knata vidare ut på bilvägen mot det mysiga lilla samhället Hardeberga. Nu har du verkligen börjat nå ut på slätten!  

Bortom Hardeberga börjar en liten grusväg som först går uppåt vid vindkraftverket, för att sedan bli en ljuvlig nerförsbacke som går hela vägen in till Lund. I Lund är det bara att fortsätta nerför, så når du Dalbyvägen som tar dig in till centrum av Lundastads

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)
15 juli, 2020

Fin tur men om man hamnar i Harlösa har man nog kommit fel… Ni menar väl Hardeberga?

Anette Boman Skoug

Vad tycker du om utflykten?