Dansbanerundan: skogsvandring förbi ruiner och kraftkälla

  • 5,3 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Dansbanerundan är en trevlig liten skogsvandring i norra delen av Fulltofta strövområde. Leden passerar inte några spektakulära sevärdheter direkt, men skogen är vacker och bitvis omväxlande. Ibland går leden genom tät granskog, men oftare genom ståtlig bokskog. Ibland får du balansera på smal spång, men oftast lunkar du på längs skogsstig eller grusväg.

Ruiner vid prunkande trädgård

Efter ett tag når du Vasahus, där människor ska ha bott i många herrans år. Tänk vilken mysig plats att leva på! På en skylt står lite kortfattad information om familjen Stål, som huserade här i början av 1900-talet. Det går nästan att föreställa sig hur barnen lekte i den prunkande trädgården, runt det som idag är ett gäng ruiner av de forna bostadshusen.

Undergörande kraftkälla, dock utan naturväsen

Leden passerar även Hanakällan, eller Hannas källa, där det går att sörpla källvatten ur en kopp. På den numera nedlagda hemsidan Naturtro kunde man läsa att vattnet i källan har en undergörande kraft och särskild känsla: ”Inga naturväsen gav sig till känna. Det enda jag kunde sätta ord på var en känsla av öppenhet och sorglöshet, en sorts kravlös gästfrihet”. Ja, du får väl känna efter själv när du är där!  

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?