Haväng runt: vandra vid backarna, dösen och stranden

  • 1,8 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Vandra runt Haväng, så får du se allt vad denna underbara plats har att erbjuda: Skepparpsgården, fiskfällorna, Lindgrens länga, backarna, havet och dösen. 

Börja vid Skepparpsgården, en vacker korsvirkesgård från 1750. Följ stigen som går rakt söderut, ner för en sluttande äng. Följ sedan Verkeån till du kommer ut på den lilla grusvägen som leder upp mot Lindgrens länga. 

Fiskfällor och filminspelning

Här är det dags för en kort avstickare, rakt fram till Öradekaren, som är ett gäng fiskfällor med anor från 1600-talet. Ganska härligt med allt det strömmande vattnet!

Vandra sedan längs grusvägen upp mot till Lindgrens länga, en för detta skogvaktarbostad innehållande ett litet mysigt museum om platsens natur- och kulturhistoria. Här spelades även Piraten-filmen Bombi Bitt och jag in, då karaktären Franskan bodde i längan.

Hamnen och Havängsdösen

Följ sedan grusvägen tillbaka en bit, kliv över stättan in i hagen och följ stigen över backarna ner mot stranden. Nästan ända ute vid havet finns en liten bro, där du kan korsa Verkeån. Här är det så himla vackert! På 1600-talet fanns här en hamn, som användes för att skeppa iväg alun från Alunbruket väster om Brösarp. Än idag syns hamnens träpålar då vattnet står lågt.

Glöm inte att spana in Havängsdösen på vägen tillbaka, en stenkammargrav med över 5500 år på nacken. Tydligen blåstes den fram ur underjorden under en höststorm på 1800-talet. Att sanden lätt kan dölja det ena och det andra syns tydligt på de höga sanddynerna alldeles intill. Bakom dem ligger Skepparpsgården, där vandringen är slut.

tips

Skepparpsgården säljs det glass, kanelbullar och kaffe under sommaren. Här finns även vandrarhem för den som vill övernatta. Annars är det väldigt trevligt att käka sin medhavda matsäck på backarna kring Havängsdösen.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?