Linderödsvallen: cykla över åsen från Hörby till Kristianstad

  • 44 km.
  • Medel, inga större höjdskillnader med bitvis mer en smal skogsstig än en väg.
  • Alla årstider, men ej vid snö.

Cykla från Hörby till Kristianstad över den vackra Linderödsåsen. Banvallen mot Kristianstad börjar alldeles i närheten av Hörby busstation, dit det är enkelt att ta sig med buss. Banvallen går även i andra riktningen mot Snogeröd, för den som vill cykla dit.

Bitvis smal stig, men ge inte upp!

Strax utanför Hörby är banvallen i någorlunda fint skick, typ en grusväg genom den bitvis täta skogen. Ganska snabbt blir den dock mer av en gräsbevuxen stig, vilket gör det ganska jobbigt att cykla när det dessutom är svag uppförsbacke. Men ge inte upp, det blir snart bättre!

Nerförsbacke genom bokskogen

Så snart du cyklat under E22:an hamnar du i ett mycket pittoreskt jordbrukslandskap och inom ett ögonblick är du i Linderöd. Genom samhället lämnar cykelleden banvallen för en stund, men följ skyltningen så kommer du rätt. Här är vallen betydligt bättre underhållen, och snart flyger du i full fart genom bokskogen ner för åsen. Håll hårt i styret och glöm inte att spana på utsikten mot Kristianstad!

I Tollarp följer leden bitvis de vanliga gatorna österut, så var uppmärksam när vallen viker norrut så att du inte missar den. Härifrån är cykelvägen asfalterad. Nu trampar du ut över Kristianstadsslättens åkermark och snart ser du stan i fjärran. När du passerat Skepparslöv är det inte långt kvar till du cyklar in i stan österifrån. Heja heja!

tips

Linderöds lanthandel har glass från Otto och glassfabriken. Så himla god glass alltså, framförallt Ottostruten. I Tollarp går vägen precis förbi Hemköp, om den hungrige vill handla sig en liten bit mat där. I Tollarp finns det även en och annan restaurang och sylta, men ingen har testats av undertecknad. I Skepparslöv, närmare Kristianstad, finns däremot Skepparslövs Golfkro med en utmärkt lunchrestaurang. Atmosfären är typiskt golfig, men de är förmodligen inte blyga för gäster i cykeltajts så länge den propra stämningen kan bibehållas.

Tips och tankar om utflykten

3
3,0 rating
3 av 5 stjärnor (2 röster)
13 juni, 2019

Tyvärr är banvallen ganska knölig utanför Linderöd eftersom det är många som rider från på sträckan från Linderöd i riktning mot Kristisnstad. I stor sett hela vägen mellan Linderöd och Sätaröd är förstörd. Annars kan banvallen vara så jämn att det går att köra landsvägscykel 🙂

Charlotte Svanholm
2 september, 2018

Fin långcykeltur. Särskilt om man börjar redan i Snogeröd och följer banvallen längs Ringsjöns strand. Tyvärr verkar banvallens kvalite försämrats sedan jag cyklade där 1988. Därför lite lägre betyg.

Bengt Karlsson

Vad tycker du om utflykten?