Lilla Klåverödsrundan: över mäktig mosse och coola klippor

  • 4,9 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Lilla Klåverödsrundan är en trevlig vandring genom ett landskap som bitvis knappt känns som Skåne. Visst går du genom typisk skånsk bokskog på flera ställen, men också över en mosse som mer påminner om myrarna i Jämtland, förbi bohuslänska klippformationer och genom småländska granskogar.

Börja med att vandra ut över mossen

Vandringen börjar vid parkeringen intill Traneröds mosse, där det finns ett högt utkikstorn och en fin spångad stig ut på mossen. Traneröds mosse ger verkligen känslan av en norrländsk myr, och tydligen går det till och med att hitta hjortron här ibland. På Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mycket mer om mossen och dess omgivning.

Börja med att gå den lilla spångade leden ut på mossen och fortsätt sedan längs vitt spår på den lilla skogsvägen Tranerödsvägen. Då det blåa spåret viker av från vägen, norrut in i skogen, är det dags att haka på. Snart korsar du mossen på en spång för att sedan äntra den mörka, täta granskogen.

Vid Lilla Klåveröd går stigen ut över ängarna och till och med rakt igenom ruinerna från en av de gamla byggnaderna. Här finns massor av spår från det tidigare jordbruket och boskapsskötseln, som terrassodlingar och stengärdsgårdar. Vid den lilla sjön finns även en fin lägerplats med vindskydd och eldstad.

Kolla in ruinerna och fundera över livet förr

Strax efter lägerplatsen viker du av in i skogen igen och fortsätter över höjden. Ute på hygget syns ruinerna från ännu en gammal gård. Läs gärna informationsskylten, som berättar om livet på gården och hur dottern emigrerade till Amerika alldeles ensam, blott femton år gammal. Jösses!

Vandra upp igenom bokskogen och ner mot Tomossen. Här finns flera fina klippor och branter att beundra, innan du fortsätter vidare genom dalen, in i granskogen och åter längs Tranerödsvägen tillbaka igen.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?