Romelestigen: en fin led till två toppar utanför Veberöd

  • 5,8 km.
  • Medel.
  • Alla årstider.

För den som gillar att bestiga berg (med skånska mått mätt) tar den här turen dig till både Romeleklint på 175 meter över havet och Väderkullen på 165 meter över havet. Den vackra vandringen genom det varierade landskapet på Romeleåsen utanför Veberöd får du på köpet.

Utflykten börjar vid parkeringen nedanför Väderkullen och The Lodge. Följ vägen uppför kullen, så når du både hotellet och toppen. Här låg tidigare Romelestugan, som först var jaktstuga och Björnstorps gods, sedan blev populär kaffestuga som sedermera övergick till vandrarhem inom Svenska Turistföreningen. Idag har stugan byggts ut och omvandlats till en resort med tydlig förkärlek för det engelska språket med Sunday Brunch, Cabins och Life Less Ordinary. Ja, ni fattar! 🙂

Uppför, uppför, uppför – mot Romeleklint!

Vandra runt hotellet och se om du kan hitta någonstans att spana på utsikten härifrån Väderkullen på 165 meter över havet. Fortsätt sedan längs stigen förbi vindskydden och eldstaden. Nu är det egentligen bara att följa det blåa och orangea spåret: genom skogen, längs grusvägen med de vackra lärkträden och staketet invid hagen, genom hagen med de vackra tallarna och ännu ett skogsparti, över stättan in i ytterligare en hage och så uppför, uppför, uppför – mot Romeleklint.

När du nästan nått toppen är det dags att lämna det orangea spåret (Skåneleden) och fortsätta längs blått spår. Strax är du framme vi den ganska ospektakulära toppen på 175 meter över havet. Här var utsikten en gång beundransvärd, men träden har vuxit upp och nu finns här bara någon sorts plåttorn som det inte går att klättra upp i, enligt Wikipedia är det en mast.

Hamlade pilar längs vägarna

Fortsätt längs blått spår ner genom den täta granskogen och förbi alla mountainbike-hinder. Följ grusvägen en liten bit och vik sedan av in i bokskogen. Efter en bit når du en vacker bäckravin och kommer sedan ut i jordbrukslandskapet med hamlade pilar längs vägarna. Nu leder stigen dig raka vägen uppför backen och tillbaka till The Lodge, där du kan återvända till parkeringen.

tips

Knorrar det i magen efter vandringen? Då har The Lodge en del att erbjuda i Restaurant Heaven, om du är redo att Spend Your Money Fast. Deras Sunday Brunch är en redigt go brunch med snitsiga ingefärsshots i provrörsglas och på lunchen serveras fin-husmanskost som inte heller går av för hackor. Vill du istället cykla dressin? Ja! Klart att du vill! Kolla in Romeleåsens Dressincykling, som har öppet under sommarmånaderna.

Tips och tankar om utflykten

4.8
4,8 rating
4.8 av 5 stjärnor (5 röster)
16 mars, 2021

Mycket fin och varierande runda, gick bra att ha hund med sig trots vissa bitar var mycket branta! Dock väldigt blött och lerigt bitvis, oömma skor ett måste!

Elin
25 januari, 2021

Härligt varierande runda med stora höjdskillnader. Så här i vintertid ganska mycket blöt lera och tidvis vattenfall i spåret. Men man tar sig förbi det och det är väl värt det. Ungarna tyckte att det var kul att klättra.

Lena
7 november, 2020

Trevlig och omväxlande runda i härligt kuperad terräng.

Jacqueline
3 maj, 2020

Jättefin runda. Tänk bara på att det är väldigt brant bitvis.

Anna
14 mars, 2020

Vilken beskrivning som var lätt att följa!

Helena

Vad tycker du om utflykten?