Nikkaluoukta-Abisko: längs Kungsleden förbi Kebnekaise

  • 108 km.
  • 6-7 dagar.

Kungsleden mellan Nikkaloukta och Abisko är en av de mest populära vandringarna i Sverige, och inte undra på det. Du vandrar nära inpå det mäktiga Kebnekaisemassivet, passerar det karga Tjäktjapasset och får njuta av underbara vyer över den stora sjön Alesjaure.

Hur ska jag vandra?

Vandringen är 108 kilometer lång och görs lämpligen på sex till sju dagar, beroende på om du går sträckan mellan Singistugan och Tjäktjastugan på en eller två dagar. Längs leden finns fina fjällstugor och fjällstationer som det går fint att övernatta i, men glöm inte att boka bädd på fjällstationerna:

Alla stugorna har större eller mindre proviantförsäljning, och flera har till och med bastu! Du kan korta ner vandringen något genom att ta båtarna som går över Ladtjojaure och Alesjaure. Du kan även stanna en eller flera dagar extra i krokarna Kebnekaise fjällstation, för att gå upp på toppen eller göra fina dagsturer. Det gäller dock att vara beredd på mycket folk under högsäsong, dels längs leden och dels vid Kebnekaise fjällstation. Under evenemanget Fjällräven Classic är det extremt mycket folk i området, så undvik den veckan om du vill vara ensam ibland.

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig till Nikkaloukta är med nattåg och buss. Tag snabbtåget från Malmö/Lund/Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg som kör dig till Kiruna, dit du ankommer tidigt på morgonen. Därifrån kör Nikkaluoktaexpressen bussar till Nikkalouokta. Du hinner gå upp till Keb på eftermiddagen, om du knatar på i bra tempo och kanske tar båten en bit. När du kommer till Abisko är det bara att hoppa direkt på SJ:s nattåg, som stannar precis utanför fjällstationen. Du hinner gå mellan Abiskojaure och Abisko på förmiddagen, det är en lättgången etapp och nerförsbacke. Kanske hinner du även luncha på fjällstation innan tåget går?

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?