Verkeåns dalgång: över backarna från Brösarp till Haväng

  • 13,2 km/8,3 km/6,2 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Ja, jag vet att jag sagt det förut, men vandringen mellan Brösarp och Haväng är faktiskt en av de vackraste vandringarna i hela Skåne. Du traskar genom ett landskap så pittoreskt att Bröderna Lejonhjärta skulle kunna komma ridande i vartenda hörn och kommer sedan ut till havet vid en av Skånes vackraste stränder. 

Vandringen nås alldeles utmärkt med kollektivtrafik och kan dessutom kortas av för den som inte vill gå så långt. Går du hela rundan är den 13,2 km. Vänder du vid samhället Skepparp blir turen 8,3 km och vänder du vid järnvägen blir den 6,2 km. Du kan även övernatta i den trevliga Skepparpsgården vid Haväng.

Följ Backaldeden mot Haväng, högt uppe på backarna

Börja vandra vid Rastplats Brösarp, eller busstationen Brösarp Torparebron som ligger alldeles intill, och följ Skåneledens orangea markeringar ner till Verkeån och bron vid Bengtemölla. Alternativt börjar du i Brösarp och följer Bengtemöllevägen, förbi vackra pensionat Talldungen, ner till samma bro. (Eller också börjar du vandringen i Haväng och går den på andra hållet).

Alldeles nära bron vid Bengtemölla, söder om Verkeån, går Backaleden. Nu är det dags att följa dess gula markeringar över ängarna och hagarna. Bitvis vandrar du under de skuggande träden alldeles invid ån, men oftast vandrar du högt uppe på backarna med vidunderlig utsikt ända ner mot havet.

Om du inte vill vandra hela rundan, ända ner till havet, kan du exempelvis vända när du korsar järnvägsspåret eller vägen nära det lilla samhället Skepparp. I båda fallen följer du järnvägen/vägen över bron för att sedan hitta Skåneledens orangea markeringar på andra sidan. Var dock EXTREMT försiktig om du går längs med järnvägen – här kör ångtåg ibland!  

Annars tar Backaleden dig hela vägen ner till Haväng, förbi Lindgrens länga och fram till den mysiga Skepparpsgården, där du kan övernatta om du vill och har bokat plats. Missa inte att kolla in Havängsdösen och ta ett dopp i havet, även om vattnet nästan alltid är iskallt!

Följ Skåneleden längs ån, tillbaka mot Brösarp

Från Skepparpsgården följer du nu Skåneledens orangea markeringar hela vägen tillbaka, norr om Verkeån. Först vandrar du genom betesmarker, och en liten bit längs vägen, för att sedan traska alldeles nära ån. Snart är du tillbaka vid bron nära Bengtemölla och det är bara att ta samma väg som du kom tillbaka till startpunkten. Visst var det en av de vackraste vandringarna i hela Skåne?!

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (2 röster)
3 december, 2020

På ett ställe nämns ”det vackra pensionatet Talldungen”. Den rätta benämningen är ”gårdshotell”. Och visst är det vackert, och vackert beläget. Men framför allt har det de senaste 3-4 åren blivit alltmer berömt för sin fantastiska mat och sitt trevliga bemötande.
Den runda pricken för ”hitta din plats” fungerar dåligt här i Brösarp där jag sitter. Försök med en annan teknik!
Jag och min fru köpte Talldungen 2010, tillsammans med ett av våra barn med familj. Redan efter ett drygt år köpte vi den angränsande fastigheten, så nu drivs hotellet av enbart ”barnen”, Emma och David.

Sven-G Hultman
26 maj, 2019

Gick denna sträcka i går kväll, i skön kvällssol, efter att ha sett inlägget på instagram. Fantastiskt landskap, fick stanna ett flertal gånger och bara andas lycka och frihet. Tack för tipset!

Liv

Vad tycker du om utflykten?